Ο τρόπος δουλειάς με τον οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το εργαστήρι βασίστηκε κυρίως σε μια «μίξη» από διαφορετικές μεθόδους υποκριτικής και βασικές θεατρικές ασκήσεις. Η έμπνευση για τις παραστάσεις της ομάδας αντλείται από τη βασική και ουσιαστική αναρώτηση: Για ποιον λόγο θέλουμε να κάνουμε θέατρο;

Η θεατρική ομάδα «Ντουμπί or not Ντουμπί» δημιουργήθηκε το 2008 με πρωτοβουλία του υπεύθυνου του θεατρικού εργαστηρίου του Συνδέσμου Δρυοπιδέων Κύθνου, πολυαγαπημένου μας αείμνηστου Κώστα Τζιωτάκη, και με τη σκηνοθετική καθοδήγηση και διδασκαλία της Ζωής Ξανθοπούλου.

«Ντουμπί» στην τοπική διάλεκτο της Κύθνου σημαίνει μεταξύ άλλων και ξύλο. Ετσι, ο τίτλος προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο σεξπιρικό «to be or not to be» και στο εσωτερικό αστείο «θα φάμε ξύλο».

Η ομάδα αυτή αποτελείται από Θερμιώτες αλλά και ανθρώπους που αγαπούν και στηρίζουν την Κύθνο, από ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες, έχει στο βιογραφικό της πολλές παραστάσεις που έγιναν με επιτυχία σε Αθήνα και Κύθνο, βραβεία και συμμετοχή σε Φεστιβάλ και επαγγελματικές παραστάσεις, δημοσιεύσεις, πάντα υπο την αιγίδα του Συνδέσμου και υπό την καθοδήγηση της Ζωής Ξανθοπουλου.

Η παράσταση «Η βιογραφία μιας πεταλούδας», που παρουσιάστηκε και στο θέατρο Ρουφ στο πλαίσιο του Fringe 2011, απέσπασε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό για νέες θεατρικές ομάδες που έγινε στο θέατρο Ράγες το καλοκαίρι του 2011 οπότε και παρουσιάστηκε ξανά στο ίδιο θέατρο το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.

Όλες οι παραστάσεις παρουσιάζονται στην Αθήνα (στην Πατριωτική Στέγη και σε θεατρικά φεστιβάλ), στην Κύθνο, στο θεατράκι της Δρυοπίδας και στην Κανάλα.

Μέχρι σήμερα η ομάδα έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις:

Συνέντευξη τόπου (2009)
Ουλ’ αυτού του τζαζ (2010)
Της Ρήνης το λαΐνι (2010)
Η βιογραφία μιας πεταλούδας ή πώς να βρείτε την αγάπη σε 24 ώρες (2011)
Αλήθειες και τέρατα και ύστερα… (2012)
Ο υπηρέτης Ντεζιρέ (2013)
Ο Αστερίας που γνώριζε τον Θεό (2014)
Mystery (2015)

Η όλη θεατρική διαδρομή του εργαστηρίου μας είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Κώστα Τζιωτάκη.