Στην αίθουσα εκδηλώσεων του εκδοτικού οίκου «ΑΡΜΟΣ» πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017, η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Στ. Μαρτίνου «Ανάπλωρα».

Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων, για «έξι σύντομες ιστορίες, με γεύση από θαλασσινό νερό και μυρουδιές από το χώμα της φτωχής κυκλαδίτικης γης», που αποτελεί την τέταρτη λογοτεχνική κατάθεση του συγγραφέα στα Ελληνικά Γράμματα.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Βουρνάς, ο συγγραφέας Χρίστος Δάλκος, φιλόλογος, Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας, ΜΜΕ και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και ο ποιητής Παύλος Δ. Πέζαρος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Κοινός τόπος και των τριών προσεγγίσεων, πέρα από την  διαπίστωση της αδιαμφισβήτητης λογοτεχνικής επιδεξιότητας του συγγραφέα και της γλαφυρότητας των περιγραφών του, ήταν η ανάδειξη του ιστοριογραφικού, πολιτισμικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα που προσδίδει στο έργο η καταγραφή λαογραφικών και ηθογραφικών στοιχείων και της  επιμονής του Νίκου Μαρτίνου να ταξιδεύει ανάπλωρα  (= ανάποδα στον καιρό), κόντρα στο ρεύμα της εποχής, πιστός σε ένα ηθικό και αξιακό σύστημα άλλων εποχών, χωρίς τις αλλοιώσεις που επέφερε η εισαγωγή ευτελών «νεωτεριστικών» ηθών κατά την τρέχουσα περίοδο της παγκοσμιοποίησης.

Ευχόμαστε ολόψυχα στον συγγραφέα το βιβλίο του να είναι «καλοτάξιδο» και  επιφυλασσόμαστε για εκτενή αναφορά, δανειζόμενοι τα λόγια, με τα οποία έκλεισε τη βραδιά που καταδεικνύουν τη σεμνότητα και την ευαισθησία του ευπατρίδη ακαδημαϊκού δασκάλου και λογοτέχνη Νίκου Μαρτίνου:

«Υψώνω το ποτήρι μου

και στην υγειά σας πίνω

κι όση αγάπη έχει η καρδιά

όλη σας τηνε δίνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>