ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Νίκος Μαρτίνος: «Ένα παραμύθι της Ανατολής»,
ή καλύτερα ένα νοσταλγικό ταξίδι, με γλαφυρή διήγηση και πλοκή που κορυφώνεται λίγο πριν τη λύτρωση από τον κίνδυνο. Η εξέλιξη της ιστορίας καθηλώνει τον αναγνώστη μέχρι το τέλος.
Στο βιβλίο ξετυλίγεται μια περιπέτεια απλών ανθρώπων της βιοπάλης, μιας άλλης εποχής, που κοπιάζουν για προκοπή και κοινωνική καταξίωση και αντιμετωπίζουν με τόλμη, αλλά και σύνεση, τις προκλήσεις. Παράλληλα, σκιαγραφείται η μικρή κοινωνία ενός άγονου νησιού και περιγράφονται οι κίνδυνοι των θαλάσσιων μεταφορών της εποχής.
Μέσα από τις γραμμές αναδύεται ο θαυμασμός για την Ιωνία, χωρίς να συνδέεται με αλυτρωτισμό ή μεμψιμοιρία. Στο νου μου ήρθαν οι περιγραφές του παππού μου (του Λυμπέρη του Αντώνη της μπίνιας) που είχε λάβει μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία.
Πέρα από το ενδιαφέρον για την εξέλιξη του «παραμυθιού», είναι φανερή η λογοτεχνική αξία του έργου. Πλήθος καλολογικών στοιχείων (παρομοιώσεις, μεταφορές, προσεκτική επιλογή επιθετικών και επιρρηματικών προσδιορισμών) καταδεικνύουν ότι ο συγγραφέας, Νίκος Μαρτίνος, όχι μόνο έχει το μεράκι, αλλά κατέχει και την τέχνη του γραπτού λόγου.
Εκτός από τη λόγια χρήση της Δημοτικής, πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον παιδαγωγικό χαρακτήρα του βιβλίου, καθώς μέσα από τους διαλόγους και τις μύχιες σκέψεις των ηρώων, «περνούν», με αριστοτεχνικό τρόπο σαν πατρικές νουθεσίες, μηνύματα αξιοπρέπειας, ηθικών και κοινωνικών αξιών.
Αξίζει πραγματικά να διαβάσετε το βιβλίο.
Λ. Ζαμπέτας
Το μυθιστόρημα του Νίκου Μαρτίνου «Ένα παραμύθι της Ανατολής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.